Nybyggnation är det vi brinner för!

 

Ett välbyggt timmerhuset kan stå många hundra år. Hustimmer räknas som ett relativt tungt material som lagrar värme. Värmelagrande egenskaper tillsammans med timrets hygroskopiska egenskaper (att ta upp och avge fukt) främjar ett inomhusklimat som upplevs jämnt och behagligt, varmt och ombonat.

Ett vackert och varaktigt timmerhus börjar med bra skogsråvara. Vi använder svenskt timmer av mycket god kvalitet och bevarar stockarnas naturliga form och individuella uttryck istället för att mata stockarna genom en timmerfräs. Detta tycker vi är viktigt för helhetsupplevelsen av timmerhuset. Utsidan på timmerstommen kan med fördel skrädas, det vill säga yxas med timmerbilan, för en vacker och vädertålig yta. Om insidan lämnas synlig rekommenderar vi att den hyvlas.

Hus byggda i rundtimmer kan också vara ett intressant alternativ. Tjockare väggar jämfört med blocksågat timmer borgar för ytterligare värmelagrande egenskaper.

Utrymmet mellan stockarna drevar vi med lindrev eller mossa. I golv och tak rekommenderar vi cellulosabaserad isolering såsom träspån, lin och träfiber-isolering. Dessa material är beprövade över tid och består av förnyelsebar råvara som lämpar sig väl i ett timmerhus.

Priset på en timmerstomme beräknas utifrån kvadratmeter väggyta, takkonstruktion och typ av knut. Med timmerstomme menas den timrade delen av huset. Stommen beställs färdigmonterad eller som byggsats, buntad och uppmärkt. Vi levererar även vädersäkrade stommar med tak av råspont täckt med underlagspapp samt monterade fönster, dörrar och brädgolv.